Πώς να μειώσουμε τα ποσοστά των καπνιστών; Ας σταματήσουμε την παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Πώς να μειώσουμε τα ποσοστά των καπνιστών; Ας σταματήσουμε την παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο «Ο αριθμός των ανθρώπων που καπνίζουν θα μειωνόταν δραματικά, αν δεν υπήρχε η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο». Τάδε έφη η Marewa Glover, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Massey στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα στην οποία ισχύει (ακόμα) αρκετά εχθρική νομοθεσία σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τα προϊόντα χωρίς καπνό, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι το κλειδί για τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών», τόνισε σε εφημερίδα της χώρας της, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το σχετικό ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε ελάχιστα –κατά 0,6%- τη φετινή χρονιά, σε σχέση με την περσινή.

Η ακαδημαϊκός παρουσίασε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας χώρας που αξιοποιεί εκτεταμένα το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, όπου τα ποσοστά των καπνιστών έχουν μειωθεί πράγματι σε μεγάλο βαθμό.

«Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι οι Άγγλοι έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς ενθαρρύνουν τους καπνιστές να το δοκιμάσουν ως μέσο διακοπής», υπογραμμίζει.

Τέλος, η Marewa Glover προτείνει την παροχή κουπονιών στους καπνιστές της Νέας Ζηλανδίας, με τα οποία θα μπορούν να έχουν εκπτώσεις στα καταστήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ώστε «να αρθεί το εμπόδιο του κόστους για όσους καπνιστές επιθυμούν να τα δοκιμάσουν».

Πηγή: http://blog.alterego.gr/pos-na-meiosoume-ta-pososta-ton-kapniston-as-stamatisoume-tin-parapliroforisi-gia-to-ilektroniko-tsigaro