Ποιος ήταν ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Ποιος ήταν ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καθημερινή συνήθεια ήδη εκατομμυρίων ανθρώπων, που κερδίζει ολοένα και και περισσότερους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη από τη χρήση του είναι η βελτίωση της υγείας που δημιουργείται από την μείωση των βλαβών του συμβατικού τσιγάρου, καθώς και το χαμηλότερο κόστος.

Ποιος όμως ήταν ο εμπνευστής αυτής της πραγματικά πρωτοποριακής συσκευής;

Ο Κινέζος φαρμακοποιός Hon Lik αποτελεί τον δημιουργό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κατοχυρώνοντας το 2003 με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αιτία της έμπνευσης του, ήταν ο πατέρας του που κάπνιζε 60 τσιγάρα την ημέρα και όπου και προσβλήθηκε από τον καρκίνο των πνευμόνων.

Μετά την κατοχύρωση της εν λόγω πατέντας, ίδρυσε εταιρεία την οποία ονόμασε Ρουγιάν (που στα κινέζικα σημαίνει ‘’σαν τον καπνό’’) όπου και έτσι ονόμασε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η συγκεκριμένη συσκευή διαδόθηκε ευρέως, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, κατακλύζοντας τις αγορές.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρώτη πατέντα ηλεκτρονικού τσιγάρου κατοχυρώθηκε το έτος 1964 από τον Αμερικάνο οικονομολόγο Herbert A. Gilbert, ο οποίος ήταν βαρύς καπνιστής (και για πολλά χρόνια κάπνιζε 2 πακέτα την ήμερα).

Η συσκευή του ήταν διαφορετική από του Hong Lik αλλά κινούνταν προς την ιδία κατεύθυνση. Ουσιαστικά, στη συσκευή του ήταν δυνατή η εισπνοή θερμού ατμού με γεύση καπνού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα σημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα ακολουθούν τις βασικές αρχές της πρωτότυπης πατέντας του, με διαφορές στην τοποθέτηση και στα μεγέθη. Συνεχίζει στην ίδια συνέντευξη λέγοντας πως συσκευή αυτή ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή γιατί όσες εταιρίες το είδαν – φαρμακευτικές, καπνικές, χημικές – έκαναν τα πάντα για να την εμποδίσουν και να προστατέψουν το δικό τους «προϊόν».

Τέλος, το 1891 ο φυσιοθεραπευτής Δρ. Norman L Jacobson αποτέλεσε τον πρώτο «ατμιστή» που δημιούργησε ένα ‘ψεύτικο’ τσιγάρο. Από τότε, οι όροι «άτμισμα» και οι «ατμιστές» περιγράφουν την χρήση της συγκεκριμένης συσκευής. Παρόλο για δυο χρόνια η εταιρία του η «Advanced Tobacco Products INC» λειτούργησε, δέχτηκε πόλεμο από τις υπηρεσίες υγείας της ΗΠΑ, όπου την κατέταξαν στην κατηγορία των «ναρκωτικών» και έτσι σταμάτησε η λειτουργία του.