Ποιες είναι οι επίσημες απόψεις των επιστημόνων για το άτμισμα;

Ποιες είναι οι επίσημες απόψεις των επιστημόνων για το άτμισμα;

Η πραγματική επιστήμη, τα ερευνητικά δεδομένα, η κοινή λογική αλλά και η απτή πραγματικότητα, θα πρέπει να είναι ο οδηγός για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των πολιτικών που ακολουθούν οι κοινωνίες, προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Ειδικά δε, σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως είναι η νούμερο ένα παγκοσμίως αιτία πρόωρου θανάτου, δηλαδή το κάπνισμα, θα πρέπει να υπάρχει ακρίβεια και σωστή ενημέρωση του κοινού, ώστε να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Και σε αυτό το θέμα όμως, πολύ συχνά, η άγνοια, οι γενικεύσεις, οι αναποτελεσματικές αγκυλώσεις και φυσικά τα μεγάλα συμφέροντα, περιορίζουν τη δυνατότητα ορθής πληροφόρησης του κόσμου για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος, που είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερός. Το άτμισμα.

Σταχυολογήσαμε τις θέσεις καταξιωμένων ερευνητών, ιατρών, καθηγητών πανεπιστημίων αλλά και πολιτικών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις θέσεις τους για την ευκαιρία που αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για τους καπνιστές που θέλουν να κάνουν ένα τεράστιο δώρο στη ζωή τους, αλλά διστάζουν ακριβώς λόγω της απαράδεκτης «σύγχυσης» που έχει επιβληθεί σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, για μια εφεύρεση που μπορεί να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας…

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός γιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

«Δεν έχει καμία λογική η εξομοίωση ενός προϊόντος που είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό, από το πιο βλαπτικό προϊόν πρόσληψης νικοτίνης που υπάρχει στον κόσμο. Αυτό είναι παράδοξο και αντίθετο με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε»

Κωνσταντίνος Πουλάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα. Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών

«Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες ισορροπημένης και αντικειμενικής ενημέρωσης των καπνιστών. Οφείλουμε πλέον να ενθαρρύνουμε όλους όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλα εγκεκριμένα μέσα, να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια σοβαρή προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος»

Γιώργος Παππάς, Ιατρός

«Ακόμη και σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια, η μετάβαση από το κλασικό κάπνισμα στο άτμισμα συνοδεύτηκε ταχύτατα με πιο ήσυχη νόσο, με λιγότερες εξάρσεις και καλύτερη υποκειμενική κατάσταση, αλλά και μετρήσιμη διακοπή της έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας σε μέτρηση μετά από 2 μόλις χρόνια».

Martin Dockrell, Διευθυντής στο Πρόγραμμα Ελέγχου του Καπνού του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

«Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που μπορώ να μεταφέρω από την εμπειρία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Δεύτερον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να το κόψουν. Και τρίτον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν παράγοντα για να αρχίσουν το κάπνισμα οι νέοι.

David Abrams, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 120 ετών για τη δημόσια υγεία»

Norman Lamb, βουλευτής στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί τον «πυλωρό» για το κάπνισμα και αν χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για το Ε.Σ.Υ. στη μάχη του για την καταπολέμηση του καπνίσματος».

Δρ. Caitlin Notley Ιατρική Σχολή του Norwich

«Βρήκαμε ότι το άτμισμα βοηθάει στη μακροπρόθεσμη αποχή από το κάπνισμα. Όχι μόνο αντικαθιστά πολλά στοιχεία του καπνίσματος, αλλά προσφέρει επίσης και ευχαρίστηση, ενώ είναι και φθηνότερο από το κάπνισμα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που βρήκαμε ήταν ότι το άτμισμα ενθαρρύνει τους καπνιστές να το κόψουν, ακόμα και αυτούς που δεν το είχαν σχεδιάσει»

John Newton, Διευθυντής για τη Βελτίωση της Υγείας στον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας

«Η νέα έρευνα ενισχύει τα ευρήματά μας, ότι δηλαδή το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστών που θα μπορούσαν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, δεν το κάνουν εξαιτίας εσφαλμένων φόβων για την υγεία τους»

Δρ. Colin Mendelsohn, Διευθυντής της Αυστραλιανής Ένωσης για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό

«Δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα. Όταν ένας καπνιστής εκπνέει τον καπνό, 7.000 χημικές ουσίες εκλύονται στον αέρα, λόγω της καύσης. Αυτό δεν συμβαίνει στο άτμισμα και τα χημικά που εκλύονται είναι λιγότερα από το 1% σε σχέση με αυτά του καπνίσματος και εξαφανίζονται αμέσως, καθώς η σύστασή τους βασίζεται σε υγρά».

Δρ. Ann McNeill, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εξάρτησης από τον Καπνό στο King’s College του Λονδίνου

«Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά σε αντίθεση με ό, τι πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία, η νικοτίνη προκαλεί ελάχιστη -αν υπάρχει κάποια- βλάβη. Ο τοξικός καπνός είναι ο ένοχος και η συντριπτική αιτία όλων των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον θάνατο των καπνιστών».

Δρ. Linda Bauld, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Stirling και πρόεδρος στο Behavioral Research for cancer Prevention, Cancer Research UK

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η τακτική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων που δεν καπνίζουν ποτέ παραμένει αμελητέα, λιγότερο από το 1% και το κάπνισμα των νέων συνεχίζει να μειώνεται με ενθαρρυντικό ρυθμό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν λειτουργούν ως πύλη εισόδου για το τακτικό κάπνισμα μεταξύ των νέων».

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αντί να τα εξισώνουμε με το κάπνισμα. Οι νομοθεσίες που επιβάλλουν την απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους είναι επικίνδυνες».

Matthew Carpenter, ερευνητής του Hollings Cancer Center

«Τα τσιγάρα είναι η πιο επιβλαβής μορφή λήψης νικοτίνης. Η εναλλακτική λήψη της νικοτίνης, μέσω των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη βλάβη και τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών στους καπνιστές»

Marewa Glover, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Massey στη Νέα Ζηλανδία

«Ο αριθμός των ανθρώπων που καπνίζουν θα μειωνόταν δραματικά, αν δεν υπήρχε η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Δρ. Lynne Dawkins, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου

«Για τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο ελκυστικά από ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής, όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης, και τουλάχιστον, το ίδιο αποτελεσματικά. Συνιστούμε στις υγειονομικές υπηρεσίες να ενθαρρύνουν την προώθησή τους στους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν».

Δρ. Roger Henderson, γιατρός, μόνιμος συνεργάτης και αρθρογράφος στο έγκυρο βρετανικό περιοδικό «The Spectator»

«Πιστεύω ότι για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας σχετικά με τα μέσα που παρέχουμε στους καπνιστές για να το κόψουν. Το να αγνοήσουμε τη δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους καπνιστές δεν είναι επιλογή, κατά τη γνώμη μου, και αν μπορούσα, δεν θα είχα καμία απολύτως αναστολή για να τα συνταγογραφήσω κιόλας».

Δρ. Marita Hefler, Ιατρική Σχολή του Menzies στην Αυστραλία

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ένα προϊόν που σκοτώνει τα 2/3 των μακροχρόνιων χρηστών του παραμένει νόμιμο, την ίδια στιγμή που στην Ήπειρο αυτή παραμένουν αρκετές απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως αυτή της χρήσης αρωματικών γεύσεων με νικοτίνη».

John Briton, διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για το Αλκοόλ και τον Καπνό, του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ

Καλούμενος να σχολιάσει την έρευνα ανέφερε τέλος ότι «τα οφέλη είναι μαζικά και αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης, παρά της απόρριψης, και των προοπτικών των προϊόντων νικοτίνης νέας γενιάς»…

Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρώμης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Διευθυντής “Ιατρικού Κέντρου” Περιστερίου

«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι σωστή πληροφόρηση. Οι καπνιστές πρέπει να έχουν εναλλακτικές επιλογές καθώς η βλάβη στην υγεία τους λειτουργεί αθροιστικά, τσιγάρο με το τσιγάρο. Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος έχουν επιτυχία 20-30%, ποσοστό που με το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να διπλασιάζεται. Οι γιατροί πρέπει να έχουμε μια σαφή στάση ότι είναι προτιμότερο για τον καπνιστή να μεταβεί στο άτμισμα. Δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις του ατμού με τον… αέρα του βουνού – το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στους καπνιστές».

«Τα οφέλη που παρατηρώ, σε μένα τον ίδιο αλλά και στους ασθενείς μου από το άτμισμα, είναι τα ίδια ακριβώς που παρατηρούνται σε όσους κόβουν το κάπνισμα. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε σπειρομετρήσεις, στην καλύτερη αναπνοή, καλύτερη όσφρηση, γεύση, κι αντοχή, ενώ σε εκατοντάδες διεθνείς μελέτες αποδεικνύεται ότι τα οφέλη για τους ατμιστές που κόβουν το κάπνισμα είναι σταθερά».

John Britton Ιατρικός Σύλλογος του Ηνωμένου Βασιλείου

«Η νικοτίνη από μόνη της δεν αποτελεί αιτία αρρώστιας ή θανάτου. Η εύκολη πρόσβαση των καπνιστών σε προϊόντα νικοτίνης που δεν περιέχουν τα τοξικά του καπνού, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Δρ. Neil McKeganey διευθυντής του CSUR

«Το άτμισμα κάνει το κάπνισμα λιγότερο ενδιαφέρον για τους μη καπνιστές. Τα ευρήματά μας εγείρουν αμφιβολίες στους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποιος σύνδεσμός ανάμεσα στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, την προβολή τους που ακολουθεί όταν χρησιμοποιούνται δημόσια και την ενδεχόμενη προκύπτουσα αύξηση λόγω αυτών της επιθυμίας των νέων να ξεκινήσουν το κάπνισμα».

Τζον Κέι, πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για τη μείωση των καπνιστών»

David Sweanor, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα

«Οι πολιτικές των αυστηρών ρυθμίσεων για το άτμισμα αποτυγχάνουν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ προϊόντων που επιφέρουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Είναι σαν να αντιμετωπίζουμε τις βρώμικες με τις καθαρές σύριγγες με τον ίδιο τρόπο. Η λύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να γράψει ιστορία στα χρονικά της υγείας και να υποβιβάσει το τσιγάρο ως κεφάλαιο στα βιβλία της ιστορίας, αντί για την αιτία που γεμίζουν οι νοσοκομειακές κλίνες».

Riccardo Polosa, ειδικός στην Ιατρική σε θέματα εθισμού στον καπνό

«Σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων περιβαλλοντικής προστασίας, οι ατμιστές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του αέρα της πόλης τους, παρά για το άτμισμά τους! Αν ο κίνδυνος για την υγεία που προκύπτει από το κάπνισμα είναι 100, τότε από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 4. Η επιλογή είναι δική σας».

David Cameron, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο καπνιστές έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν αντικαταστήσει εντελώς με το άτμισμα. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα μονοπάτι για πολλούς ανθρώπους ώστε να βελτιώσουν την δική τους υγεία και κατ΄ επέκταση την υγεία του έθνους».

Δρ. Paul Aveyard, Καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν στον χρήστη τη νικοτίνη που χρειάζεται, ως πρώην ή νυν καπνιστής, χωρίς όμως τις λοιπές τεράστιες βλάβες του τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κάτι καινούριο, η επιστήμη όμως που αφορά σε αυτά και στις επιπτώσεις τους είναι καθιερωμένη από χρόνια. Θα έπρεπε να μην θέσουμε απαγορεύσεις στη χρήση τους».

Πηγή alterego