Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας καταρρίπτει τον μύθο περί «παθητικού ατμίσματος» με τον πιο ευφάνταστο τρόπο

Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας καταρρίπτει τον μύθο περί «παθητικού ατμίσματος» με τον πιο ευφάνταστο τρόπο

Με έναν άκρως δημιουργικό τρόπο, ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας δημιουργεί σειρά βίντεο με καρτούν, στα οποία εξηγούνται απλά και κατατοπιστικά οι ασάφειες και καταρρίπτονται τα “fake news” σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, ένας παπαγάλος κι ένα ποντίκι ζουν στο ίδιο δωμάτιο με την ιδιοκτήτρια τους, η οποία κάποτε ήταν καπνίστρια και τώρα ατμίστρια. Τα δύο ζώα, απαλλαγμένα από τον βήχα, πια, καθώς δεν εισπνέουν καπνό, συζητούν για το αν επηρεάζει την υγεία τους η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο δωμάτιο, δεδομένου ότι… έχουν διαβάσει πολλούς ανησυχητικούς τίτλους στις εφημερίδες…

Ως γνωστόν, παθητικό άτμισμα δεν υπάρχει, ούτε και καμία απόδειξη ότι η εισπνοή του ατμού από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει έστω και στο ελάχιστον την υγεία τους.

Ο ατμός που παράγεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου είναι κυρίως προϊόν του νερού, όπως αναφέρει ο ενημερωμένος παπαγάλος στο ποντίκι που ανησυχεί, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ατμό είναι στην πλειονότητά τους εντελώς αβλαβή, και αξιοποιούνται επίσης για προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα.

Τρομολαγνικές έρευνες που αναφέρουν τα αντίθετα, δε, αναφέρονται στην παραγωγή ατμού υπό εντελώς μη ρεαλιστικές για το άτμισμα συνθήκες και ποσότητες, ενώ στο βίντεο ξεκαθαρίζεται ότι ειδικά η νικοτίνη, δεν περνάει ούτε στον παθητικό καπνιστή, ο οποίος κινδυνεύει από τα υπόλοιπα προϊόντα της καύσης, αλλά όχι από τον εθισμό σε αυτή την ουσία.

«Ένα μωρό θα έπρεπε να γλύψει έναν ολόκληρο τοίχο 30 τ.μ. σπιτιού βαρύ καπνιστή, ώστε να προσλάβει 1 mg νικοτίνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται δε, σχετικά με την ποιότητα των υγρών αναπλήρωσης, ότι από το 2016 καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι γεύσεις που χρησιμοποιούνται στα υγρά, καθώς και τα συστατικά τους, ώστε να μην χρησιμοποιείται κάποια βλαβερή ουσία που θα μπορούσε να επηρεάσει είτε τον ατμιστή, είτε την παρέα του…

Πηγή: https://blog.alterego.gr/o-dimosios-organismos-ygeias-tis-agglias-katarriptei-ton-mytho-peri-pathitikou-atmismatos-me-ton-pio-eyfantasto-tropo