Νέα μελέτη: Το άτμισμα δεν συνδέεται με την καρδιακή προσβολή

Νέα μελέτη: Το άτμισμα δεν συνδέεται με την καρδιακή προσβολή

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα καρδιακής προσβολής σε άτομα χωρίς ιστορικό καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βγήκε στο φως της δημοσιότητας. Η μελέτη αυτή καταρρίπτει μια άλλη έρευνα που συνέδεε τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με την καρδιακή προσβολή, ως «μεθοδολογικά λανθασμένη», ενώ εγείρει και ερωτήματα για τα σοβαρά προβλήματα και τις παρερμηνείες στις πολιτικές για την υγεία που μπορεί να προκαλέσει η… «κακή επιστήμη».

«Μεταξύ των μη καπνιστών, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής», δήλωσε στο Filter ο Δρ Michael Siegel, καθηγητής επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η παλιά μελέτη, του 2018, ανέγραφε λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε, ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, στο δείγμα που μελετήθηκε περιλαμβάνονταν μόνο συμμετέχοντες που άτμιζαν και κάπνιζαν ταυτόχρονα. Μάλιστα, μια διαφορετική ομάδα ερευνητών είχε δημοσιεύσει ένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζοντας τη σημασία του να επιλεχθούν μόνο οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι συντάκτες της μελέτης απάντησαν ότι… «μια τέτοια διάκριση δεν ήταν απαραίτητη»…

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το προηγούμενο συμπέρασμα-ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από μόνη της προκαλεί καρδιακή προσβολή-ήταν λάθος.

Η νέα μελέτη, που γράφτηκε από τον Siegel και τον καθηγητή οικονομικών Δρ. Clayton Critcher από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανέλυσε δεδομένα 175.546 ερωτηθέντων από το 2014 έως το 2019. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται μόνο με υψηλότερη συχνότητα καρδιακής προσβολής μεταξύ ατόμων που κάπνιζαν επίσης συμβατικά τσιγάρα - και ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για αυξημένο κίνδυνο μεταξύ των ατμιστών που δεν κάπνιζαν. Δηλαδή, η αρχική μελέτη είχε εξάγει τα συμπεράσματά της σχετικά με μια αντιληπτή αιτία (άτμισμα) και αποτέλεσμα (καρδιακή προσβολή), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη μια βασική μεταβλητή (το κάπνισμα)!

Οι Critcher και Siegel αναγνωρίζουν πάντως ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση προηγούμενων ερευνών θα είχε τονίσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά νέα, περιορίζοντας την ικανότητά μας να εκτιμούμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και να κάνουμε συγκρίσεις με τον καπνό. Αλλά, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι το συμπέρασμα της προηγούμενης έρευνας-ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από μόνη της προκαλεί καρδιακή προσβολή-ήταν λάθος.

"Κατ 'αναλογία, εάν κάποιος μοντελοποιεί το ύψος ως συνάρτηση του βάρους, δεν μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτήν την έξοδο για να αναπαραστήσει σενάρια αντίθετων γεγονότων για να μάθει πόσο πιο κοντός θα γίνει ένας άνθρωπος όταν χάνει βάρος", έγραψαν επίσης οι Critcher και Siegel…

Πηγή alterego