Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Τα υπέρ και τα κατά

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Τα υπέρ και τα κατά

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs ή e-cigarettes) είναι αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, γιατί βοηθούν τους καπνιστές να αλλάξουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος, με μια νέα, πιο ευχάριστη, απόλαυση, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το πετυχαίνουν! Όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις! Εμείς, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τα υπέρ και τα κατά των e-cigs σύμφωνα με την πολύχρονη εμπειρία μας και την διαρκή ενημέρωσή μας γύρω από το θέμα, ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Τα υπέρ

Σημαντική βελτίωση της υγείας

Τα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, καθώς αποτελούνται από προπυλενογλυκόλη (Propylene Glycol ή PG) ή φυτική γλυκερίνη (Vegetable Glycerin ή VG), αρωματικές ουσίες, μικρή ποσότητα απιονισμένου νερού και νικοτίνη (προαιρετικά). Αντίθετα, το παραδοσιακό τσιγάρο περιέχει εκτός από νικοτίνη, καπνό, πίσσα και διάφορες άλλες ουσίες, όπως αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ., οι οποίες μέσω της καύσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον οργανισμό.

Συγκρίνοντας απλώς τα συστατικά τους συμπεραίνουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα πιο ασφαλή από τα παραδοσιακά. Σε σχετικό άρθρο του ο Δρ. Φαρσαλινός υποστηρίζει ότι αναμένεται «σημαντική βελτίωση της υγείας σε όσους καπνιστές αλλάξουν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο». Επίσης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας αναφέρει χαρακτηριστικά : «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζουν μια σημαντική ευκαιρία για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, αν οι καπνιστές τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα των τσιγάρων». Ανακαλύψτε όλη την αλήθεια για τα e-cigs διαβάζοντας το σχετικό άρθρο.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα e-cigs είναι τόσο δημοφιλή είναι ότι προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση σε αισθητά χαμηλότερο κόστος έναντι του τσιγάρου.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι αν καπνίζετε ένα πακέτο την ημέρα που κοστίζει 3.5 ευρώ, τότε το χρόνο ξοδεύετε 1.260€ μόνο για το κάπνισμα! Από την άλλη, η αγορά ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου θα σας κοστίσει περίπου 500€, μαζί με τα αναλώσιμα, εξοικονομώντας σας στο τέλος του χρόνου 760€! Ακόμα και αν δεν καπνίζετε πολύ, θα έχετε πάλι τη δυνατότητα να δείτε μεγάλη διαφορά στα οικονομικά σας.

Ποιότητα Ζωής

Η αντιαισθητική μυρωδιά που ακολουθεί τον καπνιστή και οφείλεται στην καύση του καπνού μαζί με τις υπόλοιπες ουσίες που περιέχει το παραδοσιακό τσιγάρο, με τα e-cigarettes είναι παρελθόν. Ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι άοσμος και διασπάται αμέσως στην ατμόσφαιρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ατμός μπορεί να έχει μια γλυκιά μυρωδιά σαν σιρόπι, ανάλογα με το υγρό αναπλήρωσης που έχετε επιλέξει.

Λόγω της απουσίας καύσης και καπνού, το «άτμισμα» επιτρέπεται στους περισσότερους κλειστούς χώρους, γιατί δεν επηρεάζει όσους δεν καπνίζουν. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας όποτε το θελήσετε (αφού ρωτήσετε πρώτα τους υπεύθυνους ή τον ιδιοκτήτη του χώρου), αλλά και την παρέα σας!

Τα κατά

Απεξάρτηση από την Νικοτίνη

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν μπορούν να σας οδηγήσουν από μόνα τους στην απεξάρτηση από την νικοτίνη. Παρότι τα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου διατίθενται σε διάφορα επίπεδα περιεκτικότητας σε νικοτίνη ή και χωρίς καθόλου νικοτίνη, η απεξάρτησή σας από τη νικοτίνη εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσάς.

Αλλεργίες

Πριν το «άτμισμα» θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η προπυλενογλυκόλη, που αποτελεί βάση για τα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και φάρμακα (εισπνεόμενα και μη), είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργία ή την αίσθηση αφυδάτωσης σε ορισμένους «ατμιστές». Αν έχετε κάποια ευαισθησία ή ταλαιπωρείστε από αλλεργίες, μπορείτε να επιλέξετε υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούν ως βάση τους τη φυσική γλυκερίνη και να απολαύσετε το «άτμισμα», χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δυσλειτουργίες Συσκευής

Όπως με κάθε συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία (κινητό, τηλεκοντρόλ, ξυριστική μηχανή, laptop κλπ.) η μη ορθή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στη συσκευή σας.

Διαφορετική Γεύση

Οι περισσότεροι καινούριοι «ατμιστές» απογοητεύονται όταν δοκιμάζουν για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αυτό συμβαίνει γιατί περιμένουν να έχει την ίδια ακριβώς γεύση με το τσιγάρο και γιατί ακόμα δεν γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν το «άτμισμα» στην πιο απολαυστική εμπειρία. Μόλις όμως ξεπεράσουν το σοκ της αλλαγής, οι μοναδικές γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης (υπάρχει ακόμα και γεύση Μαργαρίτα!) τους βοηθούν ώστε να αντικαταστήσουν το κάπνισμα με το ποιοτικό και σίγουρα πιο απολαυστικό «άτμισμα».

Πηγή: AlterEgo