Η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο λένε οι επιστήμονες!

Η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο λένε οι επιστήμονες!

Εγνωσμένοι επιστήμονες καταθέτουν τη γνώμη τους για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία στο περιοδικό «The BMJ», επισημαίνοντας ότι η «αβεβαιότητα» σχετικά με τα οφέλη και τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Σε συνέχεια του άρθρου, εκδόθηκε μια κοινή ανακοίνωση από πολλούς φορείς υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναφέρεται ξανά ότι θα πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για το αν και κατά πόσο η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων βλάπτει λιγότερο τον οργανισμό σε σχέση με το συμβατικό, καθώς αυτό έχει αποδειχτεί.

Δρ. Linda Bauld, Καθηγήτρια πολιτικών υγείας, πανεπιστήμιο του Stirling και διευθύντρια στην έρευνα συμπεριφοράς για την πρόληψη του καρκίνου στο ινστιτούτο ερευνών για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα του Public Health England (σ.σ. ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει 95% λιγότερη ζημιά από το συμβατικό) αποτελεί επανάληψη των απόψεων και των ερευνών ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων που έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα. Τα επιχειρήματα των αμφισβητιών της έρευνας μπορούν πολύ εύκολα να καταπέσουν, πιθανόν όμως να είναι και σκόπιμες και καθοδηγούμενες, καθώς οι εταιρίες καπνού πολύ ευχάριστα παρακολουθούν μια «διαμάχη» για το ποιος από τους δύο τρόπους -κάπνισμα ή άτμισμα- είναι ο λιγότερο επιβλαβής.

Εν τω μεταξύ, οι καπνιστές, οι ζωές των οποίων θα μπορούσαν να σωθούν αν στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί με αυτή τη «διαμάχη» να αποθαρρύνονται από το να επιλέξουν αυτόν τον εναλλακτικό, αλλά πέρα για πέρα λιγότερο επιβλαβή, τρόπο.

Η «αβεβαιότητα» που επικαλούνται ορισμένοι ερευνητές για τις συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη και τη βεβαιότητα ότι οι καπνιστές που ξεκίνησαν το άτμισμα σίγουρα δεν αύξησαν τους κινδύνους για την υγεία τους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη έρευνα που να καταδεικνύει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί προάγγελο για το πέρασμα στο συμβατικό κάπνισμα.

Η κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει τα αναλυτικά δεδομένα, παρά τους αναπόδειχτους «κινδύνους» που αναφέρονται από ορισμένους…

 Δρ. Paul Aveyard, Καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κατά τη γνώμη μου οι αμφισβητίες της έρευνας δεν ξεχωρίζουν το δάσος από το δέντρο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν στον χρήστη τη νικοτίνη που χρειάζεται, ως πρώην ή νυν καπνιστής, χωρίς όμως τις λοιπές τεράστιες βλάβες του τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κάτι καινούριο, η επιστήμη όμως που αφορά σε αυτά και στις επιπτώσεις τους είναι καθιερωμένη από χρόνια. Θα έπρεπε να μην θέσουμε απαγορεύσεις στη χρήση τους.

Σε κοινή τους δήλωση από το Public Health England και άλλων φορέων δημόσιας υγείας, σημειώνεται η ταύτιση των απόψεων τους με τους επιστήμονες παραπάνω και αναφέρεται:

Όλοι συμφωνούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν αξιοσημείωτα μικρότερη βλάβη από το κάπνισμα, ενώ ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν λόγω αυτής της συνήθειας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όλα τα στοιχεία όμως συνηγορούν στο παραπάνω.

Και όμως ακόμα και σήμερα εκατομμύρια καπνιστές έχουν την εντύπωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο βλαβερά όσο τα συμβατικά και για αυτό έχουμε όλοι την υποχρέωση να παρουσιάσουμε τα στοιχεία όπως ακριβώς είναι. Είναι υποχρέωση μας να διαβεβαίωσουμε τους 1,1 εκατομμύριο χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που έκοψαν το συμβατικό, ότι δεν θα πρέπει να «γυρίσουν πίσω».

Θα πρέπει να προτείνουμε στους καπνιστές, ως μέσο διακοπής του καπνίσματος να καταφύγουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και τους ατμιστές να το κόψουν και αυτό εντελώς.

Η δήλωση υπογράφεται από τους:

Public Health England 

Action on Smoking and Health 

Association of Directors of Public Health 

British Lung Foundation 

Cancer Research UK 

Faculty of Public Health 

Fresh North East 

Public Health Action (PHA) 

Royal College of Physicians 

Royal Society for Public Health 

Tobacco Free Futures 

UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies

Πηγή: AlterEgo