Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 6 δευτερόλεπτα εξαιτίας του καπνίσματος: Στοιχεία σοκ

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 6 δευτερόλεπτα εξαιτίας του καπνίσματος: Στοιχεία σοκ

Τον 20ο αιώνα πέθαναν λόγω του καπνίσματος 100 εκατομμύρια καπνιστές - πολλοί περισσότεροι από τα θύματα και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων μαζί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκαν κάποια επίσημα σοκαριστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι αν και τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται τα τελευταία χρόνια, η συνήθεια αυτή και οι συνέπειές της παραμένουν μια τεράστια μάστιγα για την ανθρωπότητα.

Διαβάστε και … ας προβληματιστούμε όλοι, για το πώς θα βελτιώσουμε το μέλλον μας:

Κάθε λεπτό που περνάει, καπνίζονται στον πλανήτη 11 εκατομμύρια τσιγάρα, δηλαδή 5,7 τρισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πεθαίνουν 1 άνθρωπος κάθε 6 δευτερόλεπτα, ή 10 άνθρωποι το λεπτό, ή 7 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, εξαιτίας της συνήθειάς τους.

Τον 20ο αιώνα πέθαναν λόγω του καπνίσματος 100 εκατομμύρια καπνιστές – πολλοί περισσότεροι από τα θύματα και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων μαζί. Αναμφίβολα, το κάπνισμα αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία αποτρέψιμου θανάτου για την ανθρωπότητα.

Συνολικά οι καπνιστές υπολογίζονται σήμερα σε 1 δισεκατομμύριο, δηλαδή καπνίζουν ο ένας στους επτά κατοίκους της Γης. Πρωταθλητής είναι η Κίνα, όπου καπνίζουν 315 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο πληθυσμού 1,3 δισεκατομμύρια (κάτι λιγότερο από τον έναν στους τέσσερις). Ποσοστιαία, η Ινδονησία την ξεπερνάει κατά πολύ: Το 76% των ανδρών άνω των 15 ετών καπνίζουν!Άλλωστε, το 80% των καπνιστών στον κόσμο κατοικούν σε μεσαίες ή φτωχές χώρες, στατιστικό που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα «πλήττει» κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος στην υγεία, ξοδεύονται το 6% των συνολικών ιατρικών δαπανών, ή το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και φυσικά … η άλλη όψη του νομίσματος: Οι πωλήσεις των τσιγάρων αποφέρουν τουλάχιστον 680 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από αυτά σε πέντε μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα …

Πηγή: https://blog.alterego.gr