Διακοπή καπνίσματος και βάρος

Διακοπή καπνίσματος και βάρος

Επιτέλους! Μετά από πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταφέρατε να κόψετε το κάπνισμα! Όμως κατά την διακοπή, άρχισαν να "μπαίνουν" στο σώμα σας, κάποια παραπάνω κιλάκια.

Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν, πως τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος του συμβατικού τσιγάρου, αυξάνεται το σωματικό βάρος κατά μέσο όρο 4,67 κιλά. Ναι μεν περιμένατε κάτι τέτοιο, αλλά παράλληλα αποτελεί μια δυσάρεστη για σας πραγματικότητα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσετε.

ΛΟΓΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ
Σύμφωνα με έρευνες των επιστημόνων, υπάρχουν 4 λόγοι που προκαλούν την αύξηση βάρους στους πρώην καπνιστές:

1. Το τσιγάρο, αυξάνει τον μεταβολισμό. Η χρήση ενός πακέτου την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό ως και 10%

2. Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυτό γιατί αναστέλλει την παραγωγή ενός διεγερτικού της όρεξης που βρίσκεται στον οργανισμό μας

3. Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών

4. Συνδέεται με γενετικούς παράγοντες. Το γονίδιο της καύσης του λίπους, όταν εκτεθεί σε καπνό συμβατικού τσιγάρου ενεργοποιείται κατά πολύ περισσότερο

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τι μπορεί να γίνει σε αυτή τη περίπτωση; Το στερητικό σύνδρομο της νικοτίνης που προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκτώντας νέες διατροφικές συνήθειες:

-Οργανώστε την διατροφή σας με σωστό τρόπο. Αποφύγετε να καταναλώνετε σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά κλπ. Αν μπορείτε, αντικαταστήστε τα με ψιλοκομμένα αγγουράκια και καροτάκια χωρίς λάδι

-Καταναλώστε απλά φαγητά, χωρίς σάλτσες και επιπλέον παχυντικά υλικά. Καλό είναι να τρώτε βραστά ή ψητά φαγητά, τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες

-Η αύξηση της κατανάλωσης νερού, μπορεί να μειώσει την όρεξη, λόγο της αίσθησης του κορεσμού που δημιουργεί στον οργανισμό.

-Μειώστε τις ποσότητες του φαγητού, του καφέ και του αλκοόλ

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, πουλερικών, οσπρίων, λαδερών καθώς και τροφίμων ολικής αλέσεως

-Αυξήστε την πόση όξινων χυμών (π.χ. λεμονιού), διότι μειώνουν την εθιστική δράση της νικοτίνης

-Ξεκινήστε το περπάτημα και αν είναι δυνατόν την σωματική άσκηση. Μ΄αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και τις καύσεις στον οργανισμό σας.

Σίγουρα η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι ευχάριστη συνέπεια της διακοπής του καπνίσματος. Γι΄αυτό και πρέπει να προσπαθήσετε να οργανώσετε διαφορετικά την διατροφή σας, από την αρχή ή ακόμη και πριν την διακοπή του. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια άβολη και παράλληλα δύσκολη διαδικασία, ωστόσο τα οφέλη που θα δείτε στον οργανισμό σας, θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά! Και μην ξεχνάτε: "Τα αγαθά κόποις κτώνται!"