Διακοπή καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου - οφέλη

Διακοπή καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου - οφέλη

To τσιγάρο αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, του οποίου οι επιδράσεις στον οργανισμό του ανθρώπου είναι άκρως επικίνδυνες και καταστροφικές. Συγκεκριμένα, τα τοξικά προϊόντα του που εισέρχονται στον οργανισμό μας, βλάπτουν όλα τα συστήματα μας, με πρώτα σε συχνότητα το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό. Υπολογίζεται δε, πως κάθε χρόνο στην Ευρώπη η συνήθεια αυτή, στερεί την ζωή σε 1,200,000 ανθρώπους! Σίγουρα η διακοπή είναι επίπονη και χρονοβόρα τις πιο πολλές φορές, όμως αξίζει να προσπαθούμε μιας και υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ας δούμε τα γενικά οφέλη της διακοπής από τις πρώτες κιόλας στιγμές της, καθώς και τα παράπλευρα πλεονεκτήματα.

20 λεπτά μετά την διακοπή του καπνίσματος, η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί μειώνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη αιμάτωση των άκρων ενώ μετά από 8 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα υποχωρεί, δίνοντας την θέση του στο οξυγόνο, του οποίου τα επίπεδα αυξάνονται στον οργανισμό. Οι πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή μετά την 1 μέρα διακοπής του καπνίσματος, μειώνονται στο μισό, ενώ μετά από 1 ακόμη μέρα υπάρχει σαφής βελτίωση των αισθήσεων όπως η όσφρηση, η γεύση και χάνεται η άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου από τα δάχτυλα και τα μαλλιά του καπνιστή. Μετά από τις 3 μέρες διακοπή, η αναπνοή γίνεται καλύτερη με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη λήψη οξυγόνου στους πνεύμονες, ενώ στις 15 μέρες ως τους 2 μήνες σταματάμε να λαχανιάζουμε τόσο εύκολα και αυξάνεται η αντοχή.

Μετά τους 3 μήνες, αυξάνεται η λήψη του οξυγόνου στους πνεύμονες μας κατά 30%. ενώ περίπου στους 9, αρχίζει να γίνεται η ανάπλαση των πνευμόνων και ο τσιγαρόβηχας έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αν αποφύγουμε το κάπνισμα δε για 5 χρόνια, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να αποκτήσουμε καρκίνο του πνεύμονα ενώ μετά από τα 10, έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες για καρκίνο στο φάρυγγα, στο στόμα, στον οισοφάγο και ο οργανισμός μας είναι σχεδόν καθαρός. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα που ¨συνοδεύουν¨ την διακοπή του συμβατικού τσιγάρου, ενός χρόνιου καπνιστή.

Συγκεκριμένα, μειώνονται οι πιθανότητες για:

  • στυτική δυσλειτουργία
  • σχηματισμό θρόμβων στα πόδια
  • προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • κρίσεις άσθματος
  • αρρώστιες και ιώσεις επειδή ο οργανισμός μας είναι πλέον πιο "δυνατός".

Επίσης:

  • χάνεται η μυρωδιά της τσιγαρίλας από τα μαλλιά την αναπνοή τα ρούχα και τους χώρους διαμονής
  • βελτιώνεται η φυσική κατάσταση
  • φεύγει η κιτρινίλα από τα δάχτυλα, τα νύχια και τα δόντια
  • προστατεύουμε τους μη καπνίζοντες όπως τα παιδιά που συνήθως γίνονται παθητικοί καπνιστές
  • εξοικονομούμε αρκετά χρήματα τα οποία μπαίνουν στην τσέπη μας!

Η διακοπή του καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου σίγουρα μεγιστοποιεί το προσδόκιμο επιβίωσης ενώ τα οφέλη είναι άμεσα και “πολλαπλασιάζονται” με την πάροδο του χρόνου. Μήπως ήρθε και η δικιά σας σειρά για να το προσπαθήσετε;