Βλάπτει πραγματικά το άτμισμα τους πνεύμονες; Νέα αποκαλυπτική μελέτη

Βλάπτει πραγματικά το άτμισμα τους πνεύμονες; Νέα αποκαλυπτική μελέτη

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ξεδιαλύνει τους μύθους και εκθέτει τις παραπλανητικές έρευνες σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους πνεύμονες, εν συγκρίσει με το κάπνισμα.

Μια αναλυτική επιστημονική μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στους πνεύμονες αποδεικνύει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με το κάπνισμα. Το πόρισμα της έρευνας ταυτίζεται με τα συμπεράσματα του βρετανικού οργανισμού «British Lung Foundation» και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπειρία των εκατομμυρίων χρηστών του.

Η έρευνα εκπονήθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Riccardo Polosa και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Expert Review of Respiratory Medicine». Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή ο αναπνευστικός σωλήνας (λαιμός, αεραγωγός και πνεύμονας) είναι ο πρωταρχικός «στόχος» οποιασδήποτε ενδεχόμενης βλάβης μπορεί να προκύπτει από το άτμισμα.

Διαβάστε την έρευνα στο πρωτότυπο εδώ.

Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς η ανάλυση του αερολύματος των ηλεκτρονικών τσιγάρων δείχνουν ότι αυτό περιέχει πολύ λιγότερες χημικές ουσίες από τον καπνό των τσιγάρων, αλλά και αυτές που υπάρχουν βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι πολλές μελέτες έχουν εκπονηθεί με λανθασμένο τρόπο και ότι τα αποτελέσματα τους μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Κι αυτό διότι πολλές μελέτες πάνω σε κύτταρα ή και ζώα δεν συγκρίνουν στην πραγματικότητα τις επιδράσεις του ατμίσματος με εκείνες του καπνίσματος, και καταλήγουν σε εσφαλμένα πορίσματα. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει σε πολλά εντυπωσιακά, αλλά πέρα για πέρα παραπλανητικά, πρωτοσέλιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα.

Μελέτες σε ανθρώπους

Όμως οι μελέτες πάνω σε ανθρώπινες παρέχουν τα πιο ακριβή δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα και αυτές επιβεβαιώνουν ότι είναι απίθανο να προκληθούν σημαντικές ανησυχίες για την υγεία, εφόσον η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου γίνεται κανονικά. Αρκετές μελέτες ακόμα έχουν αποδείξει τα οφέλη για τους καπνιστές που μεταβαίνουν στο άτμισμα.

Όπως:

-Βελτιώσεις στα συμπτώματα (βήχας, φλέμα, κ.λπ.)

-Στο άσθμα παρατηρείται η “προοδευτική σημαντική βελτίωση”

-Στο ΧΑΠ (εμφύσημα) παρατηρούνται μειωμένα συμπτώματα, λιγότερες λοιμώξεις, βελτιωμένη ικανότητα αναπνοής και άσκησης.

-Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μελέτες κυττάρων και ζώων

Οι συγγραφείς στη συγκεκριμένη μελέτη δηλώνουν ότι οι έρευνες στα κύτταρα και τα ζώα «δεν αποτελούν ισχυρούς δείκτες των πιθανών κινδύνων για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου» και έχουν «περιορισμένη αξία». Κι αυτό διότι η δοσολογία και η έκθεση σε ατμό που γίνεται σε αυτές συχνά δεν ταυτίζονται με τη φυσιολογική συμπεριφορά ατμίσματος υπό κανονικές συνθήκες.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δεν συγκρίνουν τις επιδράσεις του ατμού σε σύγκριση με το κάπνισμα, και επομένως είναι δύσκολο να ερμηνευτούν.

Μελέτες σε πειραματόζωα, κυρίως σε τρωκτικά, δείχνουν ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και εξασθένιση της ανοσολογικής άμυνας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν πράγματι στους ανθρώπους, είναι αβέβαιος.

Οι μελέτες που εκθέτουν τα κύτταρα στο αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν δείξει μερικές πιθανές επιδράσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρότερες από ό, τι από τον καπνό του τσιγάρου.

Έτσι, οι μελέτες που εκθέτουν τα κύτταρα στα υγρά αναπλήρωσης είναι ακόμα λιγότερο χρήσιμες. Οι μελέτες αυτές «δεν αντιπροσωπεύουν έκθεση υπό κανονικές συνθήκες χρήσης» και «η σημασία τους είναι αμφισβητήσιμη», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην έκθεση πάντως ότι πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από το άτμισμα. «Μόνο οι μακροπρόθεσμες μελέτες μεγάλης εμβέλειας με εθελοντές ατμιστές που όμως δεν καπνίζουν, μπορούν να παράσχουν στοιχεία για να αποδείξουν οποιεσδήποτε πιθανές επιπτώσεις μπορεί να έχει η τακτική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία», αναφέρεται.

Γι ‘αυτό το λόγο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστάται μόνο σε ενήλικες καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν. Συνιστάται επίσης και στους ατμιστές να κόψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όταν θα είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθουν στο κάπνισμα.