5 λόγοι που το άτμισμα μας βοηθά να γυρίσουμε την πλάτη στο κάπνισμα

5 λόγοι που το άτμισμα μας βοηθά να γυρίσουμε την πλάτη στο κάπνισμα

Οι φήμες που ακούγονται κατά καιρούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Τελευταία, κυκλοφόρησε η φήμη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί προθάλαμο για το κάπνισμα κάνοντάς το να φαίνεται πιο αθώο και κοινωνικά αποδεκτό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας αποδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι το άτμισμα όχι μόνο δε λειτουργεί σαν προθάλαμος για το κάπνισμα αλλά βοηθά σημαντικά στη διακοπή του.Επειδή όμως είναι λογικό να επηρεάζεστε από όσα ακούτε και να θέλετε παραπάνω από μία έρευνα για να πειστείτε εμείς σας παρουσιάζουμε όχι έναν αλλά 5 λόγους για τους οποίους το άτμισμα βοηθά τους καπνιστές να γυρίσουν την πλάτη τους στο κάπνισμα και να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής:

1. Στην Ελλάδα το κάπνισμα είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Αν και γίνονται κατά καιρούς προσπάθειες ώστε να ελαττωθεί το κάπνισμα και ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, κάθε προσπάθεια πέφτει στο κενό. Μια βόλτα στα καφέ και τα εστιατόρια της χώρας θα σας πείσει ότι εδώ οι μη καπνιστές αποτελούν μειονότητα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές, ενώ οι Ελληνίδες καπνίστριες κρατούν την πρώτη θέση παγκοσμίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το κάπνισμα είναι έτσι και αλλιώς αποδεκτό και διαδεδομένο και δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω διαφήμιση. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στην περιθωριοποίηση του καπνίσματος και στην προώθηση μιας εξίσου απολαυστικής εναλλακτικής η οποία βοηθά - αποδεδειγμένα πλέον - τους καπνιστές να απαλλαγούν μια για πάντα από το τσιγάρο. Επομένως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίζει το κάπνισμα.

2. Το ποσοστό καπνίσματος έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέραμε παραπάνω φαίνεται ότι το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί σημαντικά μετά το λανσάρισμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά ενώ άλλη έρευνα αποδεικνύει ότι έχει μειωθεί σημαντικά και η χρήση νικοτίνης. Εάν διαβάζετε συστηματικά το blog μας (άν όχι, σπεύσατε!) θα ξέρετε ότι ένα από τα προτερήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι τα υγρά αναπλήρωσης μπορεί να μην περιέχουν καθόλου νικοτίνη, βοηθώντας το χρήστη τους να αποτοξινωθεί εντελώς. Επίσης, αρκετοί πελάτες μας έχουν καταφέρει σταδιακά να μειώσουν την πρόσληψη νικοτίνης με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ κάποιοι την έκοψαν εντελώς.

3. Οι ατμιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν προσομοιάζουν με το συμβατικό.

Όποιον ατμιστή και να ρωτήσετε θα σας πει πως ξεκίνησε το άτμισμα είτε γιατί ήθελε να διακόψει το κάπνισμα είτε γιατί ήθελε να το ελαττώσει. Κάνεις δεν το ξεκίνησε επειδή είναι μόδα ή επειδή τα υγρά αναπλήρωσης έχουν γεύση μήλο (και μπανάνα, και καραμέλα κλπ.). Το ότι το άτμισμα μιμείται το κάπνισμα δεν είναι μειονέκτημα αλλά προτέρημα, καθώς, σε αντίθεση με τα ιατρικά μέσα διακοπής καπνίσματος, μπορεί να προσφέρει στον ατμιστή παρόμοια εμπειρία με αυτή του καπνίσματος, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες. Επίσης, βάσει της έρευνας που αναφέρθηκε παραπάνω αποδεικνύεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί σαν προθάλαμος για το κάπνισμα, αφού το ποσοστό των ανθρώπων που το δοκίμασαν και δεν ήταν καπνιστές είναι ελάχιστο και άρα δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

4.Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα.

Δεν χρειάζεται να σας κουράζουμε με στατιστικά στοιχεία όταν κάποια πράγματα μπορείτε να τα διαπιστώσετε και μόνοι σας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα καφέ, μπαρ ή εστιατόριο κοιτάξτε προσεκτικά τους παρευρισκόμενους. Θα δείτε ότι όλο και περισσότεροι καπνιστές δοκιμάζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην προσπάθειά τους να μειώσουν ή να κόψουν το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτμισμα είναι έως και 95% λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο και λόγω της λειτουργίας του δεν ενοχλεί όσους δεν καπνίζουν/ατμίζουν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπεται στους περισσότερους χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

5.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργήθηκαν για να εξαλείψουν το κάπνισμα.

Διαβάζοντας την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα διαπιστώσετε ότι αυτή η επαναστατική συσκευή δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους καπνιστές σαν μια λιγότερο βλαβερή εναλλακτική στο κάπνισμα. Επομένως, η εικόνα κάποιου να ατμίζει δεν είναι απειλή για τους μη καπνιστές, αλλά μια κινητήριος δύναμη για τους καπνιστές οι οποίοι σκέφτονταν να κόψουν το κάπνισμα και δεν τα έχουν καταφέρει έως τώρα. Αν έχετε υπάρξει καπνιστής γνωρίζετε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι αυτή η απόφαση και η τήρησή της. Πιστεύουμε ότι βλέποντας άλλους ανθρώπους να έχουν καταφέρει να αποκλείσουν για πάντα από τη ζωή τους το τσιγάρο, μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι προφανές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απενοχοποιησεί το κάπνισμα γιατί πολύ απλά δεν έχουν τίποτα κοινό. Ακόμα και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει σημαντικά!

Πηγή: AlterEgo