10 συχνές ερωτήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

10 συχνές ερωτήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Με τόσα που ακούτε κατά καιρούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα είναι απόλυτα λογικό να έχετε και κάποιες απορίες. Εμείς μπορούμε να σας τις λύσουμε, αρκεί να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω (και πού ξέρετε, μπορεί στο τέλος του άρθρου να σας περιμένει και κάποιο εκπτωτικό κουπόνι).

1. Πόσο κοστίζει το άτμισμα;

Εάν εξαιρέσετε το αρχικό κόστος αγοράς μιας συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου που ξεκινά στα 24.90€, το συνολικό κόστος είναι λιγότερο από 50€ το μήνα. Φυσικά αυτό εξαρτάται απόλυτα από τη χρήση που κάνετε.

2. Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσω με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Αν υποθέσουμε ότι καπνίζετε καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα αξίας 3.5€,  τότε το χρόνο ξοδεύετε 1.278€ μόνο για τα τσιγάρα σας! Από την άλλη το συνολικό κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου μαζί με την αγορά της συσκευής και τα αναλώσιμα ανέρχεται περίπου στα 500€ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε πάνω από 700€ το χρόνο!

Επίσης, μια καλή συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής, επομένως τα επόμενα χρόνια θα εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα, αφού δεν θα πρέπει να αγοράσετε καινούργια συσκευή.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την υγεία;

Αυτό που κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημαντικά λιγότερο βλαβερό για την υγεία (έως και 95%) από το συμβατικό είναι ο τρόπος που λειτουργεί. Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες τα βλαβερά στοιχεία του τσιγάρου απελευθερώνονται με την καύση και δεν προέρχονται από τη νικοτίνη.

Γι’ αυτό όλο και περισσότερες έρευνες και επιστήμονες τάσσονται υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σαν ένα λιγότερο βλαβερό μέσο πρόσληψης νικοτίνης. Διαβάστε εδώ την άποψη του καθηγητή – καρδιολόγου Δ. Κρεμαστινού για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

4. Μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να με βοηθήσει ώστε να κόψω το κάπνισμα;

Παρότι δεν αποτελεί ιατρική μέθοδο διακοπής καπνίσματος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί, αποδεδειγμένα, να βοηθήσει τους πρώην καπνιστές να επιτύχουν το στόχο τους, χωρίς στερήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους προσφέρει παρόμοια εμπειρία με αυτήν του καπνίσματος, ενώ παράλληλα περιέχει και νικοτίνη (προαιρετικά). Όμως, δεν θα σας ζαλίσουμε με έρευνες και στατιστικά. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε, την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον να ατμίζει προσεγγίστε τον και ρωτήστε τον γιατί το ξεκίνησε και αν τελικά τα κατάφερε. Εννιά στις δέκα φορές η απάντηση είναι θετική.

Αν πάλι επιμένετε για στατιστικά, σας πληροφορούμε ότι πάνω από 2.000.000 καπνιστές κατάφεραν να ελαττώσουν ή και να κόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

5. Ποιον τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου να προτιμήσω;

Συνήθως οι περισσότεροι καπνιστές επιλέγουν να ξεκινήσουν το άτμισμα με συσκευές που προσομοιάζουν στο παραδοσιακό τσιγάρο. Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, η αίσθηση που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με επαναγεμιζόμενους ατμοποιητές δεν συγκρίνεται.

Βέβαια θα πρέπει να βασίσετε αυτήν την απόφασή σας και στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, αν η καθημερινότητά σας απαιτεί να είστε συνέχεια στο δρόμο, τότε ο πρώτος τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου ίσως σας εξυπηρετεί καλύτερα γιατί είναι πολύ πιο απλό στη χρήση. Από την άλλη, αν θέλετε να απολαμβάνετε το άτμισμα όλες τις ώρες και μπορείτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε αυτό, τότε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με επαναγεμιζόμενους ατμοποιητές είναι ιδανικά. Έχουν ευρεία γκάμα γεύσεων και η απόδοσή τους είναι αισθητά καλύτερη. Δείτε εδώ τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε το καλύτερο ηλεκτρονικό τσιγάρο για εσάς.

6. Πώς γεμίζω το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η διαδικασία γεμίσματος του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου είναι πολύ απλή. Ξεβιδώνετε τον ατμοποιητή από την μπαταρία και γεμίζετε την δεξαμενή με υγρό. Μόλις το υγρό τελειώσει επαναλαμβάνετε την διαδικασία. Τόσο απλά!

Αν έχετε ηλεκτρονικό τσιγάρο με επαναγεμιζόμενο ατμοποιητή θα πρέπει να το γεμίζετε προσεκτικά, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, ώστε να μην μπει υγρό στον κεντρικό σωλήνα του ατμοποιητή.

7. Πώς επιλέγω επίπεδο νικοτίνης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος κανόνας τον οποίο μπορούμε να σας προτείνουμε. Παρόλα αυτά μπορείτε να το υπολογίσετε βάση του τύπου τσιγάρων που καπνίζατε, την συχνότητα κλπ. Μια καλή πρακτική είναι να ξεκινήσετε από το χαμηλότερο επίπεδο νικοτίνης και να το αυξήσετε σταδιακά εάν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε εκτός από το τσιγάρο να ελαττώσετε και την πρόσληψη νικοτίνης.Πρέπει όμως σε αυτή την περίπτωση να μην εγκαταλείψετε το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, γιατί μοιάζει να μην σας καλύπτει. Απλά θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο επίπεδο νικοτίνης.

Αφού επιλέξετε το υγρό αναπλήρωσης που σας καλύπτει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο ατμίζετε. Αν χρησιμοποιείτε την ίδια τεχνική όπως με το τσιγάρο ίσως χρειαστείτε ένα υγρό αναπλήρωσης με πιο υψηλό επίπεδο νικοτίνης. Ο μόνος τρόπος να το μάθετε είναι να δοκιμάσετε.

8. Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Η διάρκεια τις μπαταρίας εξαρτάται καθαρά από τον τύπο της μπαταρίας που θα επιλέξετε αλλά και τον τρόπο χρήσης και φόρτισης.

Προσοχή! Όπως με κάθε ηλεκτρονική συσκευή η φόρτιση της μπαταρίας θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τον φορτιστή που σας παρέχει ο κατασκευαστής και βρίσκεται μέσα στη συσκευασία. Οποιοσδήποτε άλλος φορτιστής μπορεί να καταστρέψει τη μπαταρία σας και να δημιουργήσει πρόβλημα στη συσκευή.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο μου σε κλειστούς χώρους;

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους, καθώς δεν παράγει καπνό και δεν οδηγεί σε παθητικό κάπνισμα. Πολλοί από τους πελάτες μας έχουν απολαύσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, εκτός από τα αδιάκριτα βλέμματα των θαμώνων. Παρόλα αυτά, πριν ανάψετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας θα σας συμβουλεύαμε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο του καταστήματος εάν σας επιτρέπει να ατμίσετε.

10. Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Ο «φόβος» των νέων ατμιστών είναι ότι, σε αντίθεση με το συμβατικό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται χρόνο, τόσο για τη συντήρηση όσο και για τη χρήση του. Όμως στην πραγματικότητα ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστός. Ουσιαστικά το μόνο που πρέπει να έχετε φροντίσει από πριν είναι να έχετε φορτίσει τις μπαταρίες και να έχετε αλλάξει την κεφαλή ή να έχετε γεμίσει τον επαναγεμιζόμενο ατμοποιητή σας.

Από την άλλη, η συντήρηση είναι απαραίτητη μόνο για τις συσκευές που λειτουργούν με επαναγεμιζόμενους ατμοποιητές, όπου χρειάζεται κάθε τόσο να πλένετε το δοχείο του ατμοποιητή, ώστε να απολαμβάνετε ποιοτικό και γευστικό άτμισμα.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις σας. Αν έχετε και άλλες απορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα FAQ του e-shop μας.

Πηγή: AlterEgo