Περιοδικό Fortune:Η μείωση του καπνίσματος βλάπτει σοβαρά επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα…

Περιοδικό Fortune:Η μείωση του καπνίσματος βλάπτει σοβαρά  επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα…

Η μείωση του αριθμού των καπνιστών και η επακόλουθη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού μπορεί να ακούγεται ως λογικός στόχος και ζητούμενο για τα κράτη και τις κοινωνίες ευρύτερα, όταν όμως ο κόσμος λειτουργεί με κινητήριο μοχλό το κέρδος, τους «στυγνούς» αριθμούς και, κυρίως, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τότε ίσως είναι επίσης λογικό να υποθέσει κανείς ότι η μείωση των καπνιστών μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα, παρά τα προφανή οφέλη…

Αυτή τη σκέψη αναλύουν σε άρθρο τους στο περιοδικό Fortune οι Andy Koppel (Δρ. Γαλλικής Φιλολογίας) και Jay L. Zagorsky (Καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Οχάϊο), επισημαίνοντας φυσικά ότι το μακροπρόθεσμο όφελος της κοινωνίας είναι η καθολική εξάλειψη του καπνίσματος, με τα βραυπρόθεσμα όμως κέρδη για κράτη και εταιρίες να αποτελούν έναν παράγοντα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν…

Στο άρθρο τους –που αναφέρεται στις ΗΠΑ αλλά αντίστοιχα στοιχεία ισχύουν και σε όλες τις χώρες- εξηγούν:

Οι φόροι του καπνού αποδίδουν στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και στην κάθε Πολιτεία ξεχωριστά λίγα περισσότερα (18 δις). Επίσης οι Πολιτείες λαμβάνουν από τις καπνοβιομηχανίες άλλα 7 δις δολάρια ετησίως, ως αποζημίωση για τις αυξημένες δαπάνες υγείας που υποχρεούνται να παρέχουν στους πολίτες εξαιτίας της χρήσης καπνού, εξαιτίας μιας σχετικής δικαστικής απόφασης του 1998 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ σταματούσαν το κάπνισμα, οι δαπάνες υγείας θα μειώνονταν, αλλά θα μειώνονταν και τα έσοδα των υπηρεσιών υγείας, κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια μάλιστα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να αυξηθούν άλλοι φόροι προκειμένου να μην υπάρχει κενό στα έσοδα, ή να αναζητηθούν άλλες πηγές εσόδων.

Επίσης, αν σταματούσαν όλοι το κάπνισμα, τότε οι άνθρωποι θα ζούσαν περισσότερα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να δαπανηθούν μεγαλύτερα ποσά για τις συντάξεις και για την κοινωνική ασφάλιση –και φυσικά μεγαλύτερες κρατήσεις στους μισθούς για αυτό το λόγο.

Ακόμα, όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία, ο θάνατός τους δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για εξέλιξη καριέρας για άλλους… Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, λιγότεροι θάνατοι νεαρών εργαζόμενων σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες για το σύνολο του εργατικού δυναμικού…

Μακροπρόθεσμα δηλαδή, πιο υγιής πληθυσμός συνεπάγεται πιο παραγωγικό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, αλλά βραχυπρόθεσμα η εξάλειψη της συνήθειας του καπνίσματος δεν βοηθάει την αγορά εργασίας…

Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα συμφέροντα που προσπαθούν να διατηρήσουν «ζωντανή» αυτή τη φονική συνήθεια και να αποτρέψουν τις εναλλακτικές επιλογές για όσους έχουν εθιστεί στο κάπνισμα, είναι πολύ ισχυρά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα… 

Πηγή: AlterEgo